Project Description

Turistička ponuda općine Maglaj 1

Turistička ponuda općine Maglaj

Brošura projekta

U okviru projekta “Prošlost za budućnost” – Program EU “Pripremne radnje za očuvanje i obnovu kulturne baštine u području sukoba u zemljama Zapadnog Balkana 2010”
Novembar/Studeni 2013.


Format A4, četverojezična, PDF, 6.0 MB

Tijekom poslijeratnog razdoblja mnogi su vrijedni objekti kulturne i graditeljske baštine pretrpjeli dodatnu štetu zbog izloženosti vremenskim i ostalim nepovoljnim utjecajima (vlaga, promjena temperature, itd.). Delibegov han, izgrađen tijekom razdoblja Otomanskog carstva u Bosni, imao je sličan “tretman“. Implementacijom projekta Prošlost za budućnost, u sklopu programa “Pripremne akcije za očuvanje i obnovu kulturne baštine u područjima sukoba na Zapadnom Balkanu za 2010“ – koji je finansirala Europska unija, ovom vrijednom objektu graditeljskog naslijeđa u posljednji trenutak dana je prilika za opstanak.

Nakon obnove, koja je dovršena tijekom 2013. godine, Delibegov han – građevina koja čini vezu između prošlosti i budućnosti, ponovno postaje jedna od najvažnijih kulturno-povijesnih odrednica grada. Također, jedinstveni položaj na obali rijeke Bosne građevini daje dodatnu turističku atrakciju, tako da svaki posjet gradu Maglaju ponovo počinje i završava ovdje – baš kao što je to i bio slučaj desetljećima.

Publikacija sadrži prikaz i ostalih vrijednih znamenitosti grada Maglaja, kao što su Stari grad Maglaj, Kalavun Jusuf pašina (Kuršumlija) džamija, religijske objekte, Uzeirbegov konak, Maglajska kamena kugla i stećak i Spomenik austrougarskim vojnicima. Dio brošure posvećen je tradicionalnim manifestacijama za razvoj turizma u općini Maglaj.