Project Description

Adriatic Economic Cluster Club 1

Adriatic Economic Cluster Club

Brošura projekta

U okviru projekta “Adriatic Economic Cluster Club” – IPA Adriatic Cross Border Cooperation Programme 2011-2013
Februar/Veljača 2014.


Format A4, PDF, 4.5 MB

Adriatic Economic Cluster Club projekt je imao za cilj poboljšati mogućnosti za unapređenje proizvodnih sistema kroz saradnju, stvaranje poslovnih mogućnosti i istraživanje tržišta. Cilj mu je bio ubrzati stvaranje i jačanje klasterskog sistema, posebno kroz stvaranje mreže malih i srednjih preduzeća, javne uprave, javnog i privatnog sektora, instituta za istraživanja, potrošača i potencijalnih proizvoda, te srodnih udruženja na području jadranske regije.

Kroz partnerstvo sastavljeno od različitih institucija, projekt je iskoristio različita iskustva i informacije o razvoju klastera u cilju ostvarenja strateških ciljeva prekogranične suradnje. Projekt se temeljio na analizi postojećih klastera u nautičkom sektoru i brodogradnji kroz mapiranje i utvrđivanje roba i sektora povezanih sa proizvodnim lancima s posebnim naglaskom na drvo, mehaniku, plastiku, gumu, metal i tekstil u projektnom području, kroz razmjenu najbolje prakse i iskustava, poduzetništvo i suradnju, te poslovno povezivanje.

Europski nautički sektor razvija se kontinuirano visokim razvojnim stopama. Ovaj razvoj u svim zemljama Evrope i svijeta ima, od samog početka, trend kontinuiranog rasta. Sektor nautike je jedan od najvažnijih privrednih sektora s obzirom na dodatnu vrijednost koju proizvodi kao i trendove koji predviđaju rast u ovom sektoru u narednih pet godina za čak do 20%.