Project Description

Uz prigodnu svečanost, predata je 21.09.2018. godine učenicima na korištenje obnovljena Područna škola u Vlahoviću, Osnovna škola “Turbe” u Turbetu.

Školu su, na prijedlog partnerske organizacije Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH (REZ Agencija) svojim volonterskim radom i prikupljenim donatorskim sredstvima obnovili članovi grupe holandskih vojnih veterana – “Stichting Veteranen Actief“.

REZ Agencija održava uspješnu saradnju sa holandskim veteranima već dugi niz godina, tako da je Područna škola u Vlahoviću, 13. po redu obnovljena na regiji Centralna BiH, zajedničkim zalaganjem ove dvije organizacije.

Učenici i  učitelji Područne škole u Vlahoviću, su imali zaista veliki razlog za slavlje. Od dotrajale i zapuštene podrumske prostorije, dobili su lijepo uređenu fiskulturnu salu u kojoj će djeca za zimskih dana imati normalnu nastavu tjelesnog odgoja, umjesto dosadašnje, improvizirane u učionicama.

Školski hodnik krase novi PVC prozori i obojeni zidovi, a učionica za prvačiće je zablistala sa novim podom i zidovima, te je od najneuslovnije učionice postala najljepšom, kakvu su najmlađi i zaslužili. Urađena je i fasada školske zgrade, te tako dala sjaj i pečat novom ruhu škole izgrađene 50-tih godina prošlog vijeka.

Prijatelji iz Holandije su upotpunili svečanost i mališanima uručili poklone koji će im boravak u školi učiniti još ugodnijim, a djeca su im se srdačno zahvalila pjesmom i igrom koju su spremali za ovu priliku.