Project Description

Do sada su projekti u zajednici uglavnom bili projekti obnove osnovnih područnih škola na regiji Centralna BiH. Međutim, u septembru 2012. godine holandska fondacija Stichting Veteranen Actief, s kojom je REZ Agencija do sada ostvarila najznačajniju suradnju, obratila se REZ Agenciji s molbom da posreduje u kontaktima sa općinom Novi Travnik kako bi se pomoglo javnoj kuhinji u toj općini.

Sredstva za obnovu javne kuhinje obezbijedila je također holandska fondacija Max Maakt Mogelijk koja implementira projekte čiji je osnovni cilj poboljšanje uvjeta života starih osoba.

Obnova Merhametove javne kuhinje, koju su holandski veterani nazvali “Otvorena kuća”, započela je početkom septembra, a svečana ceremonija otvaranja obnovljene kuhinje upriličena je 21.09.2012. godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 70.000 KM, što je do sada najveća vrijednost nekog od projekata koje su implementirali holandski veterani.

Inače, javna kuhinja u Novom Travniku dijeli oko 250 obroka dnevno za socijalno najugroženije stanovnike ove općine, a njena obnova im je omogućila bolji kvalitet hrane, kao i uređen dnevni boravak i trpezariju gdje mogu provesti dio dana i na miru pojesti svoj, možda jedini obrok tog dana.