Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija uspješno je realizirala projekt ADRION CLUSTER – BLUE TECH, koji je odobren za finansiranje unutar Ciljanog poziva za kapitalizaciju projekata u okviru “Europske strategije za jadransko-jonsku regiju” (EUSAIR), IPA Adriatic CBC programa 2007-2013.

Vodeći partner projekta bila je Unioncamere Veneto (Italija), a uz REZ Agenciju partneri su još ConCentro Pordenone, Provincija Pesaro i Urbino, Friuli Innovazione i Istarska regionalna razvojna agencija IDA.

Glavni cilj projekta BLUETECH je doprinos razvoju zelenih tehnologija u brodogradnji kroz promociju razvoja makroregionalnog klastera u ovom specifičnom sektoru što promovira svjetsku konkurentnost i kompetenciju preduzeća u navedenom sektoru jadransko-jonske regije. Jačanje konkurentnosti se postiže poticanjem razvoja novih rješenja i inovacija; intenzivirajući aktivnosti umrežavanja sudionika u navedenom sektoru, te stvaranje zajedničkih strategija i projekata prateći istovremeno ciljeve utvrđene temom “Plavih tehnologija” unutar prvog stuba dugoročne EU strategije “Plavog rasta“, te EUSAIR strategije.

Tokom implementacije projekta urađena je “Studija izvodljivosti za razvoj makroregionalnog klastera zelenih tehnologija i novih materijala jadransko-jonske regije” prateći tematiku „Plavog rasta“. Dokument se može preuzeti na web stranici REZ Agencije, u sekciji Publikacije. Također, unaprijeđena je platforma za umrežavanje ciljnih sudionika, te su isti informirani o specifičnim EU strategijama, programima i inicijativama, ali i nacionalnim i regionalnim potpornim sustavima za sektor zelenih tehnologija u brodogradnji unutar jadransko-jonske regije. Unapređenje platforme za umrežavanje ciljnih sudionika postiglo se, između ostalog, mapiranjem klastera, znanstveno-istraživačkih centara, te preduzeća unutar sektora brodogradnje.

Kroz ovaj projekt kapitalizirano je više dosad provedenih projekata sufinansiranih od strane IPA Adriatic CBC programa čiji je cilj bio doprinos razvoju makroregionalnih klastera, a to su: Cluster Club, SMART INNO i AdriMob. Vrijedno je spomenuti da je ovo samo jedan u nizu projekata koji se provode u REZ Agenciji, a koji su usmjereni prema razvoju i poticanju privrede.