Na “Sajmu privrede Tešanj 2017” održan Informativni dan o projektu “Prerada komunalnog otpada…”

Saopćenje za javnost

REZ Agencija je u sklopu 13. sajma privrede Tešanj 2017. godine održala informativni dan tokom kojeg je predstavljen projekt “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“. Informativni dan je održan s ciljem informiranja javnosti o potencijalu komunalnog otpada kao zamjenskog goriva.

Uz veliki interes gostiju Sajma za projekt, primijetan je bio interes i srednjoškolaca koji su tražili odgovore na pitanja: Od kojeg otpada može nastati RDF (Gorivo iz otpada)? Koje se vrste otpada ne mogu preraditi u RDF? Na ova, kao i mnoga druga pitanja gostiju Sajma, odgovarali su zaposlenici REZ Agencije.

Međunarodni sajam privrede Tešanj 2017. traje od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu, općina Tešanj, gdje će se predstaviti preko 200 izlagača iz pet država.

Ceremoniji otvorenja Sajma prisustvovali su predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann, dugogodišnja parlamentarka u Evropskom parlamentu i predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnici Privredne komore FBiH, te mnogi drugi značajni gosti.

Projekt “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, realizuju Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj sa partnerima Regionalnom razvojnom agencijom za regiju Centralna BiH – REZ agencijom, te Mašinskim fakultetom Univerziteta u Zenici.

Više o projektu “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji u BiH” pogledajte ovdje.