Da bi se proizvođači mlijeka upoznali sa savremenim metodama vezanim za proizvodnju mlijeka i što bolje pripremili za pred-pristupne programe Evropske unije namijenjene ruralnom razvoju (IPARD) REZ Agencija je, u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona, organizirala ciklus seminara za poljoprivrednike iz ovog kantona.

Seminari održani 11. aprila 2012. godine u Zenici i 18. aprila u Doboj Jugu, a prisustvovalo im je 38 proizvođača mlijeka iz nekoliko općina ZDK, obuhvatali su slijedeće teme:

  • Reprodukcija i oboljenja muznih krava
  • Spremanje silaže i sjenaže/balansiranje obroka
  • Standardi u proizvodnji mlijeka – higijena muže i pravilnik

Seminari održani 12. aprila u Zenici i 19. aprila u Doboj Jugu u kojima je učešće uzelo 9 proizvođača mlijeka, obuhvatili su slijedeće teme:

  • Nitratna direktiva
  • Vođenje finansijske evidencije na farmama
  • Ostala evidencija na farmama (osnove GAP-a)

Predavanja, uz brojne primjere iz prakse, održali su stručnjaci za poljoprivredu i finansije angažirani u okviru projekta FARMA: g-dja Aleksandra Budiša, g-đa Esma Mustajbašić, g. Midhat Glavić i g. Dragutin Matarugić.

U saradnji sa projektom FARMA tri proizvođača sira sa područja ZDK su sredinom marta učestvovala na studijskom putovanju u Ptuj, Slovenija, gdje su se u školskoj sirani imali prilike upoznati sa tehnologijom proizvodnje raznih vrsta sireva i sirnih namaza.

Projekt FARMA (Fostering Agricultural Markets Activity), čiji je cilj razvoj tržišne poljoprivrede u skladu sa principima zaštite okoliša, dalje prerade i prodaje na domaćem i inozemnom tržištu, finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Švedska međunarodna razvojna agencija Sida, a implementira se na području cijele BiH.

Projektom su obuhvaćeni slijedeći sektori: proizvodnja voća i povrća, ljekobilje i med, te mljekarstvo.