U januaru 2012. godine počela je realizacija projekta “Okolišne tehnologije i obnovljivi izvori energije na području Balkana”. Projekt realizira član Enterprise Europe Network – Metropoli (Specijalna agencija Privredne komore iz Firence, Italija) u partnerstvu sa agencijama Aries (Specijalna agencija Privredne komore iz Trsta, Italija) i Promos (Specijalna agencija Privredne komore iz Milana, Italija), REZ Agencijom (Regionalnom razvojnom agencijom za regiju Centralna BiH), Agencijim NERDA (Regionalnom razvojnom agencijom za sjeveroistočnu BiH), Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Crne Gore i Privrednom komorom Makedonije.

Glavni cilj projekta je doprinos procesu ekonomskog razvoja na području Balkana, konkretno u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji kroz ciljane aktivnosti u oblasti zaštite okoliša, promociju evropskih standarda i legislative koja se odnosi na zaštitu okoliša, promociju naprednih tehnologija u ovoj oblasti, te unapređenje privredne saradnje Italije i Balkanskih zemalja.

U Podgorici (Crna Gora) je 29. i 30. marta 2012. godine održan sastanak svih partnera u projektu na kojem je dogovoren detaljan plan  za realizaciju aktivnosti i definirane obaveze svakog od partnera.

U okviru projekta će se uraditi analiza stanja u oblasti zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije u svakoj od zemalja koje učestvuju u projektu, organizirat će se bilateralni susreti između italijanskih firmi i firmi iz balkanskih zemalja sa ciljem uspostavljanja poslovne saradnje, a predviđeno je održavanje informativnih dana i seminara na temu EU legislative koja se bavi problematikom zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Projekt finansira italijansko Ministarstvo za ekonomski razvoj u okviru Italijanskog zakona br. 84/2001 – fondovi, a njegova realizacija će trajati 24 mjeseca.