U okviru projekta Podrška Evropske unije institucionalnom jačanju kapaciteta za regionalni i lokalni razvoj i razvoj malih i srednjih preduzeća ( EURELSMED) u Zenici je u periodu od 07. do 10. decembra održan seminar namijenjen uposlenicima općina i lokalnih razvojnih agencija iz regije Centralna BiH.

Tema seminara je bila Upravljanje projektnim ciklusom i pristup logičke matrice za identifikaciju i razvoj projekata u kontekstu trenutnih/budućih programa finansiranja, a predavači, eksperti za regionalni razvoj i savjetovanje općina, g. Pavlos Kollias i gđa Stefania Popa, uz asistenciju  REZ Agencije.  Ovaj četvorodnevni program obuke je bio fokusiran na identifikaciju problema i analizu ciljeva, identifikaciju projekata, izradu logičkog okvira i projektne aplikacije, uključujući akcioni plan i budžet, te implementaciju projekta.

Obuka je izvedena putem interaktivnih radionica i vođenog rada u grupama, čime se nastojala razviti kompetentnost i unaprijediti praktično znanje učesnika kako bi mogli voditi cijeli proces, od postavljanja projekne ideje do razvijenog prijedloga projekta. Seminaru su prisustvovali predstavnici općina Zenica, Zavidovići, Maglaj i Busovača i lokalnih razvojnih agencija iz Zenice (ZEDA), Zavidovića (RAZ) i Žepča (RAŽ).