Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Zenica u okviru aktivnosti projekta “SET – Program podrške izvozu i trgovini” finansiranog od strane vlade Kraljevine Holandije, a u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju – GTZ, provodi program tehničke podrške općinama Centralne BiH za razvoj industrijskih i poslovnih zona, te promociju investiranja koja predviđa seminare, treninge i direktnu tehničku podršku općinama koje budu odabrane.

Dvodnevni seminar o uspostavi i fazama razvoja poslovnih zona održan je 11. i 12. marta u Zenici u hotelu “Dubrovnik”. Predavač na seminaru bio je eminentni stručnjak na polju osnivanja, uspostave, razvoja i promocije poslovnih zona u Hrvatskoj, Švicarskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj, g. Zrinski Pelajić koji je imao direktan susret sa razvojem poslovnih zona, industrijskih klastera, strateškog planiranja razvoja, regionalnog i ekonomskog razvoja, itd. Seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva za privredu ZDK i SBK, svih 16 općina u regiji Centralna BiH, lokalne razvojne agencije,te predstavnici medija.

Njemačka organizacija za tehničku saradnju – GTZ od 2008. godine implementira projekt “Lokalni i regionalni ekonomski razvoj” koji u fokusu ima lokalne zajednice i jačanje njihovih kapaciteta za ekonomsko planiranje i razvoj. Program tehničke podrške općinama od strane REZ Agencije provodi se u svrhu poboljšanja poslovne infrastrukture i uslova za investiranje u regiji Centralna BiH.