Iz središta Europske komisije u Briselu, putem Direkcije za europske integracije – Sarajevo, stigla je dugo očekivana službena potvrda da je regija Centralna Bosna i Hercegovina, kao pridružena, uključena u revidirani programski dokument za period 2010 – 2011 IPA CBC Programa prekogranične suradnje.Uključenje naše Regije u navedeni Program rezultat je zajedničke inicijative oba Premijera, Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, Načelnika svih šesnaest općina iz regije i Direktorice REZ Agencije.

Uslijedilo je dugotrajno, ustrajno lobiranje preko Direkcije za europske integracije uz podnošenje dokaza, te ukazivanju na bezbroj razloga zašto regija CBiH treba biti učesnikom Programa prekogranične suradnje na relaciji Bosna i Hercegovina – Hrvatska. Tako je, napokon, cjelokupna aktivnost dovedena je do svog logičnog i željenog završetka.

Podsjećamo, Instrument za predpristupnu pomoć (Instrument for Pre-accession Assistance – IPA) je finansijski instrument Europske komisije. Sastoji se od pet komponenti, od kojih je druga Program za prekograničnu suradnju (CBC). Već su otpočele pripreme i uspostavljena komunikacija sa organizacijom CBIB (Cross Border Institution Building) koja radi na jačanju kapaciteta institucija za prekograničnu suradnju, kako bi se naša regija uključila u sve vezane aktivnosti i njezino zaostajanje za drugim učesnicima u IPA CBC Programu smanjilo na najmanju moguću mjeru.