Predstavnici REZ Agencije prisustvovali su u utorak, 08.03.2016. godine, sastanku održanom u prostorijama Tvornice Cementa Kakanj. Sastanak je bio jedna u nizu pripremih aktivnosti za implementaciju projekta Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji u BiH. Pored predstavnika REZ-a, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih partnera u ovom projektu, Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, program develoPPP i Tvornice cementa Kakanj (TCK).

Prema utvrđenim ciljevima, projekt bi trebao dovesti do smanjenja upotrebe fosilnih goriva i smanjenja komunalnog otpada u regionu kroz korištenje istog kao alternativnog goriva (RDF – Refuse-derived Fuel) u industriji cementa u BiH. Proces implementacije projekta će uključivati aktivnosti koje se odnose na informiranje javnosti o mogućnosti korištenja ove vrste energenta u industriji cementa, edukaciju, kao i izradu različitih studija i analiza o prednostima korištenja alternativnih goriva u cementnoj industriji.

Predstavnik TCK, gospodin Almir Bajtarević, upriličio je obilazak tvornice za sve učesnike sastanka, te ih upoznao sa procesom proizvodnje cementa, te o aktivnostima TCK usmjerenim na korištenje alternativnih goriva u proizvodnji.