U okviru projekta “Okolišne tehnologije i obnovljivi izvori energije na području Balkana” koji finansira italijansko Ministarstvo za ekonomski razvoj, u Beogradu je 14. i 15. oktobra 2013. godine održana regionalna konferencija sa bilateralnim susretima.

Projekt realizira član Enterprise Europe Network – Metropoli (Specijalna agencija Privredne komore iz Firence, Italija) u partnerstvu sa agencijama Aries (Specijalna agencija Privredne komore iz Trsta, Italija) i Promos (Specijalna agencija Privredne komore iz Milana, Italija), Regionalnom razvojnom agencijom za regiju Centralna BiH – REZ Agencijom, Regionalnom razvojnom agencijom za sjeveroistočnu BiH – Agencijom NERDA, Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Crne Gore i Privrednom komorom Makedonije.

Konferencija je bila namijenjena predstavnicima javnog i privatnog sektora koji se bave obnovljivim izvorima energije i zaštitom okoliša. Organizator događaja je bila Privredna komora Srbije.

Na privrednim susretima, pored bosanskohercegovačkih, učestvovali su privrednici iz Italije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. 7 firmi i predstavnika lokalnih zajednica iz BiH je sudjelovalo na ovom događaju, od kojih su 4 bila iz regije Centralna BiH.

S obzirom na trendove u svijetu i činjenicu da BiH posjeduje znatan potencijal obnovljivih izvora energije koji nije dovoljno iskorišten, veoma je važno inicirati povezivanje s odgovarajućim subjektima iz zemalja Evropske unije u kojima je ta praksa razvijena, poticati razmjenu iskustava, znanja i tehnologija, te na taj način stvarati uvjete za brži ekonomski razvoj.