U srijedu, 13.11.2013. godine je u Vladi Srednjobosanskog kantona / Kantona Središnja Bosna u Travniku organizirano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za novih 9 (devet) preduzeća s područja SBK/KSB koja će u narednom periodu razviti i implementirati sisteme upravljanja kvalitetom (QMS) u skladu sa ISO standardima, FSC CoC standardom, HACCP i CE znakom. Do sada je ukupno 18 (osamnaest) preduzeća podržano od strane FOND-a.

REZ Agencija u 2013. godini koordinira rad FOND-a za uvođenje međunarodno priznatih standarda kvaliteta koji je uspostavljen u 2012. godini. Osnovni cilj uspostavljanja FOND-a je da se pomogne preduzećima iz SBK/KSB da postignu potreban kvalitet proizvodnje, kako bi povećali izvoz i postigli veći uspjeh na domaćem tržištu kroz pripremu i certificiranje sistema upravljanja kvalitetom.

Sredstva za FOND su namjenski obezbijeđena od strane REZ Agencije putem projekta odobrenog od strane Norveške ambasade (Raise us standards) i USAID-Sida FIRMA projekta, te Ministarstva privrede SBK/KSB u ukupnom iznosu od 80.000 KM. Opći cilj projekta je unaprijediti poslovanje preduzeća na unutrašnjem i vanjskom tržištu kroz olakšan pristup uvođenju standarda, a radi ubrzavanja ekonomskog razvoja.

Preduzeća sa područja SBK/KBS mogu i dalje aplicirati za dodjelu sredstava s obzirom da će FOND biti operativan do kraja tekuće godine. Javni poziv i kriteriji FOND-a su dostupni putem web stranice REZ Agencije.

Kontakt osoba
Kenan Kesić, projekt menadžer
kenan@rez.ba
032 462 161