Bilateralni poslovni susreti bosansko-hercegovačkih privrednika sa holandskim privrednicima u organizaciji REZ Agencije – Regionalne razvojne agencije za Centralnu BiH u partnerstvu sa Asocijacijom metalaca – Royal Metaalunie iz Holandije održani su  4. i 5. novembra 2010.g. u hotelu “Zenica” u Zenici.

REZ Agencija je i prethodnih  godina organizirala takve susrete, a ovogodišnji poslovni susreti su  se održali  uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Sarajevu. Poslovni susreti su okupili firme iz metaloprerađivačke, drvne, industrijske proizvodnje komponenti od brizgane plastike, intelektualne usluge inženjeringa i projektovanja, a raspored  bilateralnih susreta je planiran unaprijed prema poslovnim profilima i izraženim interesima prijavljenih firmi. Učestvovalo je 12 holandskih firmi i 57 domaćih firmi iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj susreta je upoznavanje holandskih poduzetnika sa potencijalima bosanskohercegovačkog tržišta.

Među holandskim firmama je svakako najpoznatija firma Philips Consumer Lifestyle, za koju je razumljivo, vladao i najveći interes s obzirom da interes ove firme nije bio trgovina nego mogućnosti za proizvodnju i sklapanje komponenti.

Osim kroz direktne kontakte, gosti su informacije o bh tržištu i mogućnostima dobili i od Agencije za promociju izvoza (BHEPA) i Agencije za promociju investicija (FIPA) koje su svojim učešćem podržale ovaj događaj.

Poslovni susreti “Connecting Markets 2010” su 6. po redu u organizaciji REZ Agencije, a 4. sa holandskim poduzetnicima. Tokom susreta je održano 99 sastanaka i 12 posjeta holandskih učesnika  firmama u Bosni  i Hercegovini.