REZ Agencija, u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona, je organizovala nastup bh preduzeća i organizacija iz drvnog i sektora turizma na 16. međunarodnom sajmu GAST 2011, održanom u period od 02-06. marta u Splitu,  koji je finansijski podržan od strane USAID-Sida FIRMA projekta.

Sajam GAST je najveći međunarodni sajam prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme u Republici Hrvatskoj, a  privrednu delegaciju iz naše regije su sačinjavali predstavnici 12 preduzeća iz cijele Bosne i Hercegovine.

Na preko 30.000 m² sajamskog prostora svoje proizvode i usluge predstavilo je 1.321  izlagača iz 13 zemalja, a sajam GAST, prema prvim informacijama, posjetilo je oko 37.000 posjetitelja. Sajam je obuhvatio niz specijaliziranih sajmova: prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, kafe, Furnitura – sajam namještaja, sajam vina – Dionizijana, SATURN – Sajam za turizam i projekt Gast Around the World.

U toku sajma REZ Agencija je, u saradnji sa Hrvatskom Gospodarskom Komorom – Županijskom komorom Split, organizovala 3. multilateralne poslovne susrete između naših preduzeća i preduzeća iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Velike Britanije, Hrvatske, Italije i Crne Gore. Multilateralni poslovno/privredni susreti organizovani su u šest termina u trajnaju od po 20 minuta, na 25 stolova. Kroz dvjestotinjak individualnih sastanaka okupili su predstavnike stotinjak preduzeća sudionika iz gore navedenih zemalja. Interes za sastanke sa hotelskim kućama, agencijama, institucijama bio je toliki da predviđeni termini nisu bili dovoljni, te su zainteresirani razgovore nastavili i naknadno. Preduzeća iz BiH su imala 22 zvanična susreta, a nakon službenog dijela programa još 3 susreta sa preduzećem iz Velike Britanije.

Pored zajedničkog izložbenog štanda bh preduzeća i B2B susreta na  sajmu GAST 2011 organizovani su: Promotivni dan BiH dizajna “Tradicija za budućnost” i Dan otvorenih vrata sa prezentacijom autentičnih BiH rukotvorina.

Raznovrsnost kvalitetne ponude specijaliziranog predstavljanja na sajmu GAST 2011 ove godine je bila prilika i mogućnost da se na jednom mjestu susretnu zainteresirani privrednici iz različitih regiona, te da u direktnom kontaktu ispitaju mogućnosti uspostavljanja međusobne saradnje.

Svi članovi privredne delegacije iz naše regije su izrazili veliko zadovoljstvo organizacijom nastupa na GAST 2011. Sajam i sama prilika da se nađu na njemu, po riječima privrednika i članova naše delegacije, za njih su bili veoma značajni i smatraju da ovaj vid saradnje privrednika i institucija koje pružaju podršku preduzetnicima doprinosi zajedničkim ciljevima promocije bh privrede i jačanja konkurentnosti domaćih preduzeća.