EU projektom “Staza stare pruge” u Srednjoj Bosni spojit će se prirodno i povijesno naslijeđe, te otvoriti nova radna mjesta.

U Travniku je 22.07.2020. godine zvanično prezentiran projekt “Staza stare pruge“. Ovaj EU ko-finansirani projekt će kreirati nove turističke proizvode za turiste koji područje Srednje Bosne posjećuju tokom ljeta. Time će se dodatno unaprijediti turistička ponuda za duži boravak i omasovljenje posjetitelja u okviru turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca.

Za projekt “Staza stare pruge”, Europska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business. Projekt će se implementirati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura.

Između ostalog, starom željezničkom prugom uspostavit će se trasa biciklističke staze u dužini od cca 105 km koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomskom ponudom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

Očekuje se da će projekt “Staza stare pruge” dovesti do porasta gostiju, prodaje i prihoda među lokalnim mikro, malim i srednjim poduzećima, te do povećanja zaposlenih u sektoru turizma u Srednjoj Bosni.

Integralni tekst Saopćenja za medije o ovom događaju (u PDF formatu) preuzmite ovdje.

Više informacija o projektu “Staza stare pruge” možete vidjeti na slijedećem linku.