Lokalno partnerstvo za razvoj poduzetništva Travnik u saradnji sa BeeZone biznis inkubatorom Centra za edukaciju mladih…

…poziva sve zainteresirane mlade osobe koje žele pokrenuti vlastiti biznis da se prijave za učešće u programu podrške razvoju poduzetništva koji se provodi u okviru EU4Business programa – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju, kojeg finansira Evropska unija u vrijednosti od 15 miliona eura, a realiziraju ga GIZ, UNDP i MOR.

Općina Travnik, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH, Služba za zapošljavanje SBK/KSB, Centar za edukaciju mladih Travnik, Sveučilište/Univerzitet “Vitez” i Nobil d.o.o. Nova Bila realiziraju projekt TREIN – Mreža poduzetništva i inovacija Travnik koji se provodi u okviru EU4Business programa i čijom realizacijom se očekuje unaprjeđenje kapaciteta najmanje 100 osoba za poslovno planiranje kao i 20 funkcionalnih novoregistriranih biznisa.

Pravo na učešće u programu podrške razvoja poslovnih ideja imaju punoljetne osobe do 35 godina starosti koje žele pokrenuti vlastiti biznis na teritoriji općine Travnik uz finansijsku i savjetodavnu podršku BeeZone biznis inkubatora ili novoregistrirani biznisi na teritoriji općine Travnik, koji su registrirani u toku 2020. godine, a čiji je rani stadij razvoja ugrožen pandemijom COVID-19.

Poželjno je da kandidati imaju:

  • Visok nivo motivacije za pokretanje samostalnog biznisa
  •  Obrazovanje za iste ili slične poslove ako se isti zahtijevaju u procesu registracije biznisa
  • Radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima
  • Sposobnost analitičkog razmišljanja i definiranja jasne poslovne ideje

Osobe zainteresirane za razvoj poslovne ideje i pokretanje vlastitog biznisa, mogu se prijaviti putem Obrasca za sudjelovanje u programu, najkasnije do 15.7.2020. godine. Obrazac možete preuzeti na beezone.ba ili direktno u prostorijama BeeZone inkubatora.

Kandidati čija aplikacija zadovolji kriterije Komisije za procjenu poslovnih ideja dobit će priliku za pokretanje biznisa uz savjetodavnu i finansijsku podršku BeeZone Inkubatora.

Savjetodavna podrška će u prvoj fazi biti omogućena za 100 kandidata, koji su na bazi vlastitih poslovnih ideja, odabrani sa sudjelovanju u programu podrške pod nazivom „Pokreni svoj biznis“. Tokom 6 sedmica, kandidati će imati priliku da usvoje nova znanja za razvoj poslovne ideje i objedinjavanje poslovnog plana. Edukacijski program će obuhvatiti sljedeće teme: Plan poslovanja, konsolidovanje poslovne ideje, marketing plan, zapošljavanje, organizacija i upravljanje, nabavka, utvrđivanje troškova proizvoda i usluga, finansijsko planiranje, početni kapital i dorada poslovnog plana.

Finansijska podrška u iznosu do 10.865 KM bit će omogućena za 20 najbolje ocjenjenih poslovnih planova. Sredstva iz finansijske podrške se mogu iskoristiti za financiranje troškova registracije biznisa, doprinosa u toku prvih 6 mjeseci, nabavku osnovnih radnih sredstava i operativne troškove biznisa.

Uvjet za korištenje bespovratnih sredstava je registracija biznisa na teritoriji općine Travnik isključivo u skladu sa poslovnim planom na osnovu kojeg je podrška dodijeljena.

Drugi nivo savjetodavne podrške biće omogućen za 20 kandidata, autora najbolje ocjenjenih poslovnih planova. Ovaj paket podrške podrazumijeva kontinuiranu saradnju sa kandidatima i savjete prilikom registracije i daljeg razvoja biznisa.

Svi kandidati će tokom obuke biti detaljno informisani o kriterijima za ocjenu kvaliteta poslovnog plana u skladu sa Pravilnikom o kriterijima za odabir korisnika i načinu pružanja podrške za početak i razvoj