Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ambasada Kraljevine Holandije u BiH i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ, organizovali su prezentaciju Programa ORIO koja je održana 08.02.2010. (ponedjeljak) u hotelu “Zenica” u Zenici sa početkom u 11:00 sati.

Program ORIO doprinosi razvoju, implementaciji (izgradnji ili proširenju), radu i održavanju javne infrastrukture u zemljama u razvoju. Budžet za 2009. godinu je iznosio 180 miliona eura, a u prvom krugu je iskorišteno 100 miliona. Vrijednosti projekata su od 2 miliona do 60 miliona eura.

U toku godine se objavljuju dva poziva za podnošenje prijedloga projekata, a ova prezentacija ima za cilj povećenje korištenja sredstava iz ORIO Programa u regiji Centralna BiH.Budući da je jedan od prioriteta Programa sektor voda, da prisustvuju prezentaciji pozvani su Ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi Federacije BiH, Ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, Ministar šumarstva, vodoprivrede i poljoprivrede SBK, načelnici 16 općina regije Centralna BiH, direktori općinskih preduzeća iz oblasti vodosnabdijevanja, predstavnici medija i drugi uvaženi gosti.

Prvi tenderski krug za ovu godinu bi (prema nezvaničnim informacijama) trebao biti otvoren krajem februara 2010.