Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH u saradnji sa FIRMA projektom organizovala je 11.06.2010. seminar na temu: “Pojednostavljenja u izvoznom postupku – pojednostavljeni carinski postupci“.

Seminar je imao za cilj unapređenje znanja privrednika o mogućnostima koje daju pojednostavljeni izvozni postupci kojima se značajno smanjuju troškovi izvoza, a predavači na seminaru bili su predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Privrednicima je prezentovan pregled dostupnih mjera i instrumenata za pojednostavljenje izvoznih mjera u Bosni i Hercegovini. To podrazumjeva i efikasno sprovođenje pojednostavljenja carinskog postupka. U praksi to znači pojednostavljenje izvođenja carinskih procedura, smanjenje troškova, ubrzanje procedura i prenos odgovornosti na imaoce dozvola.

U okviru seminara prezentirana su dva instrumenta/dozvole koje su trenutno dostupne bosanskohercegovačkim izvoznicima: ovlašteni izvoznik (izvoznik kojem UINO izda odobrenje za popunjavanje izjave na fakturi o porijeklu robe bez ograničenja vrijednosti) i odobreni izvoznik (izvoznik kojem UINO izda odobrenje za lokalni izvozni postupak carinjenja – kućno carinjenje pri izvozu).

Sva preduzeća, koja ispunjavaju uvjete i koja su zaintresovana za sticanje navedenih dozvola, savjetujemo da više informacija o pojednostavljenim procedurema potraže na stranicama Uprave za indirektno oporezivanje BiH, UINO.gov.ba, ili da se obrate na mail miljka.kutic@uino.gov.ba.