U organizaciji REZ Agencije (Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH) privrednici sa područja općine Tešanj učestvovali su 18. oktobra 2012. godine u Puli na poslovnim susretima koji su okupili predstavnike preduzeća iz Italije, Hrvatske, Srbije, Grčke, Albanije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Na susretima je sudjelovalo 169 preduzeća koja posluju ili bi željelo poslovati u nautičkom sektoru, odnosno proizvoditi za ovaj sektor. Poslovni razgovori održani su u sklopu sajma “Pula Boat Fair 2012“ – međunarodni sajam proizvođača i distributera brodske opreme i brodova. Iz Bosne i Hercegovine poslovnim susretima su prisustvovala preduzeća Inox Ajanović, Ekoserv, Saračević d.o.o., Točak d.o.o. i Zupčanik.

Poslovni susreti dio su projekta “Adriatic Economic Cluster Club” koji je započeo u martu 2011. godine. Vodeći partner je asocijacija Unioncamere del Veneto, a REZ Agencija je jedan od partnera uz sufinansiranje projekta od strane Općine Tešanj. Ovaj projekt je finansiran u okviru IPA Programa jadranske prekogranične saradnje.

Projekt je usmjeren na podršku ubrzanja stvaranja i jačanja klastera nautičkog i brodograđevinskog sektora, s posebnim osvrtom na mala i srednja preduzeća.