REZ Agencija je 2. aprila 2013. godine održala seminar na temu Evropski standardi u oblasti zaštite okoliša i energijske efikasnosti.

Ovaj događaj je organiziran u okviru projekta Okolišne tehnologije i obnovljivi izvori energije na području Balkana koji finansira italijansko Ministarstvo za ekonomski razvoj, a obuhvatao je standarde ISO 14001 – Sistem upravljanja zaštitom okoliša i ISO 50001 – Sistem upravljanja energijom, te pregled stanja u sektorima zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije u Italiji, sa fokusom na savremene tehnologije.

Seminar je bio namijenjen predstavnicima javnog i privatnog sektora koji se bave ovom problematikom, a prisustvovali su mu predstavnici javnih komunalnih preduzeća, privatnih preduzeća, općina, lokalnih razvojnih agencija, nevladinih organizacija i Agencije za vodno područje rijeke Save.

S obzirom na trendove u svijetu i činjenicu da BiH posjeduje znatan potencijal obnovljivih izvora energije koji nije dovoljno iskorišten, veoma je važno promovirati povezivanje s odgovarajućim subjektima iz zemalja Evropske unije u kojima je ta praksa razvijena, poticati razmjenu iskustava, znanja i tehnologija, te na taj način stvarati uvjete za brži ekonomski razvoj.

Nakon ovog seminara REZ Agencija će početi pripreme za učešće BH firmi na privrednim susretima s firmama iz Italije, Srbije, Crne Gore i Makedonije koji treba da se održe početkom juna 2013. u Beogradu, Srbija.