EU Strategija za Jadransko-jonski makro region (EUSAIR) ima za cilj da unaprijedi saradnju, poveća investicije, unaprijedi konkurentnost i ekonomski i socijalni položaj zemalja ovog regiona.

Četvrti stub EUSAIR – Održivi turizam, ima za cilj da se poveća atraktivnost ovog regiona te da se Jadransko-jonski region promoviše kao jedinstvena destinacija koja je bogata prirodnim i kulturno-istorijskim resursima.

Jedan od ciljeva je takođe i razvoj ljudskih kapaciteta ovog regiona, tako da je pokrenut novi projekat ECAPITAL Culture – Jadranska Start-up škola koja je usmjerena na obuku predstavnika inovativnih novoosnovanih preduzeća (start-up), čiji je cilj unapređivanje kulturnog bogatstva u Jadransko-jonskoj regiji.

Ovaj projekt finansira Fondacija Marche, Regija Marche, Privredna komora Ankone, Politehnički Fakultet Marche, Općina Ankona i institut ISTAO iz Ankone. Glavni cilj projekta je ekonomski razvoj kulturnog turizma u Jadransko- jonskoj regiji, kroz kreativnost i talenat budućih mladih preduzetnika.

Projekt daje šansu za obuku mladih budućih preduzetnika iz država članica ovog regiona (Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije). Oni će dobiti priliku da pohađaju Start-up školu u Ankoni u periodu od 21. septembra do 11. decembra 2015. godine i biće im obezbijeđena školarina čiji je iznos 7.000 EURO i koja podrazumijeva pohađanje cjelokupnog kursa i smještaj u zajedničkom objektu za 12 nedjelja, s tim da troškovi prevoza nisu uključeni u cijenu i snose ih učesnici.

Uslove koje kandidati trebaju ispuniti za ovu obuku možete naći na slijedećoj web-stranici.

Prijava se može izvršiti do 20. jula 2015. godine.