U okviru realizacije projekta MENTOR, finansiranog od strane Delegacije Evropske unije u BiH, dana 15.11.2012. godine u skupštinsko sali Opštine Sokolac u Sokocu održan je seminar na temu „Sušenje drveta – Površinska obrada drveta”. Seminar je organiziran od strane implementatora projekta Agencije za ekonomski razvoj ZEDA Zenica i partnera u projektu Regionalne razvojne agencije REZ Zenica u saradnji sa lokalnom akcionom grupom Lag “Devetak”.

Cilj ovog seminara bio je upoznati prerađivače drveta i proizvođače namještaja sa kvalitetnom pripremom sirovine od faze sušenja do konačne finalne obrade gotovog proizvoda. Seminar je bio namijenjen preduzećima iz oblasti drvoprerade, proizvođačima građevinske stolarije, namještaja, montažnih kuća i slično.

Predavač na seminaru je bio gospodin Sakib Sinanović, trener i predavač, istaknuti stručnjak u oblastima prerade i zaštite drveta.

Menadžer projekta Amir Kubat i menadžer laboratorije Senad Pašalić su prisutnima predstavili projekt MENTOR, te poseban naglasak stavili na Laboratoriju za ispitivanje namještaja i proizvoda od drveta koja uskoro počnije sa radom i konferenciju drvoprerađivača koja će se održati u Zenici 29/30.novembra. Nekoliko učesnika seminara, kao i predsjednik Upravnog odbora Saveza Uduženja drvoprerađivača, te Lokalne akcione grupe LAG, izrazilo je želju da prisustvuje konferenciji.

Seminaru je prisustvovalo 12 predstavnika firmi iz drvoprerađivačkog sektora.