U četvrtak, 18.04.2013. godine, u Zenici je u organizaciji Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH – REZ održana interklasterska konferencija u sklopu projekta Jadranski Klaster Klub (Adriatic Economic Cluster Club) koji je okupio 15 partnera iz 6 zemalja jadranske regije (Italija, Hrvatska, BiH, Srbija, Grčka i Albanija).

Jadranski Klaster Klub je projekt finansiran u okviru IPA Programa Jadranske prekogranične saradnje, a cilj mu je poboljšati mogućnosti za unapređenje klasterskih sistema i kreiranje novih klastera sa posebnom pažnjom na umrežavanje malih i srednjih preduzeća koje će uvezati javnu administraciju, institute i asocijacije. Partner u projektu za BiH je Općina Tešanj. Projekt okuplja firme i klastere u nautici i brodogradnji, uključujući lance nabave u sektorima plastike, gume, metala, drveta i tekstila.

Interklasterska konferencija je organizirana s ciljem da aktualizira dvije teme od ključnog značaja za razvoj klastera: Uloga klastera u regionalnoj konkurentnosti i Upravljanje klasterima.

Prezentatori i panelisti su bili: partneri u projektu, predstavnici i menadžeri klastera iz svih sektora vezanih za nautiku i brodogradnju, institucija podrške i centara izvrsnosti te malih i srednjih preduzeća. Konferencija je okupila 15 partnera i 15 klastera i klasterskih inicijativa, te predstavnike centara izvrsnosti, ministartava privrede i privrednih komora.