Project Description

MENI – Inicijativa za tržišno uvezivanje preduzeća je projekt u okviru kojega je formiran odjel IDEA za poslovni razvoj unutar REZ Agencije radi napredne podrške tržišnom razvoju malih i srednjih preduzeća, te industrijskim klasterima u regiji Centralna BiH.

 • Finansirala: Vlada Kraljevine Holandije (putem CHF International)
 • U periodu: 11/2004 – 02/2006

Opći cilj

Pružanje napredne podrške tržišnom razvoju malih i srednjih preduzeća.

Specifični cilj

Formiranje odjela IDEA za poslovni razvoj unutar REZ Agencije radi napredne podrške tržišnom razvoju malih i srednjih preduzeća, te industrijskim klasterima u regiji Centralna BiH.

 1. Formiranje poslovnog odjela REZ Agencije “IDEA Business Unit” radi podrške tržišnom razvoju preduzeća i industrijskih klastera u regiji Centralna BiH kroz uspostavu jake mreže za poslovnu podršku.
 2. Uspostavljanje poslovnih veza za preduzeća na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.
 3. Organizacija obuke (radionice i treninzi) za preduzeća u regiji Centralna BiH.

Ostvareni rezultati

 1. Unaprijeđena je dostupnost usluga vezanih za poslovno savjetovanje, jer su poslovni savjetnici REZ Agencije raspoređeni na podregije: Zenica, Maglaj, Bugojno i Travnik sa podijeljenom operativnoj odgovornosti.
 2. Povećan opseg usluga poslovne podrške za razvoj poslovne suradnje odnosa na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, uključujući i organizaciju radionica/treninga i komercijalno posredovanje između preduzeća iz Bosne i Hercegovine i stranih kompanija. Kao rezultat:
  • Ukupan iznos ostvarenih kredita bio je:
   664,000.00 KM (EUR 339,497.80)
  • Ukupna vrijednost investicija bila je:
   1,591,000.00 KM (EUR 813,465.38)
  • Ukupna vrijednost sklopljenih bilateralnih ugovora bila je:
   449,710.00 KM (EUR 229,933.07)
  • Ukupna vrijednost angažmana PUM eksperata iz Nizozemske bila je:
   KM 110.000,00 (EUR 56,242.10)
 3. U suradnji sa udrugom poslodavaca “UPUT” Travnik, organizirana je trgovinska misija (poslovni susreti) od 23. do 26. novembra 2004. godine u Travniku, u vidu mini sajma, uz učešće 25 domaćih i 11 nizozemskih preduzeća. Ukupno 10 ugovora zaključeno je na sajmu ili nakon događaja (izvoz proizvoda od drveta, madraca, plastičnih i metalnih proizvoda, itd).

Pogledajte PDF profil/referentnu karticu projekta na engleskom jeziku – EU format (klik na ikonu):

MENI - Inicijativa za tržišno uvezivanje preduzeća