Projekt “Past for the Future“, kojega je finansirala Europska unija, a implementiran je u partnerstvu REZ Agencije i Općine Maglaj (ko-finansijer projekta) okončan 30.11.2013. godine.

Završna konferencija projekta “Past for the Future“ održana je 29.11.2013. godine u sali općinskog vijeća Općine Maglaj uz učešće sudionika u projektu, osoba iz javnog i kulturnog života Maglaja i medija. Na početku rada konferencije, prisutnima su se obratili gospoda Mehmed Mustabašić – načelnik Općine Maglaj, Ismet Sarajlić – direktor REZ Agencije i ministar Mirko Trifunović – Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Zatim su prezentirani najvažniji rezultati svih radnih paketa projekta Past for the future:

  • Obnovljen je zaštićeni spomenik kulturne baštine (graditeljskog naslijeđa) “Delibegov han“ u Maglaju, do početka implementacije projekta potpuno devastiran i gotovo izgubljen.
  • Unaprijeđene vještine krajnjih korisnika projekta kroz edukaciju iz pružanja usluge tipa Bed & Breakfast (Noćenje s doručkom), pa tako 20 maglajskih domaćinstava (sa ukupno 40 kreveta) nudi usluge noćenja s doručkom (B&B) turistima, a šest nevladinih organizacija implementiralo je svoje manje projekte finansirane iz fonda Past for the Future koji su za cilj imali produljenje turističke sezone općine.
  • Turistička ponuda i promocija grada i općine je obogaćena i unaprijeđena.

Štampana kao jedna od završnih aktivnosti projekta, predstavljena je i distribuirana četverojezična brošura “Turistička ponuda općine Maglaj“.

Po završetku konferencije, upriličen je posjet obližnjem Delibegovom hanu, u kojemu je pripremljena i zakuska za učesnike konferencije – koji nisu krili oduševljenje izgledom i ambijentom obnovljenog objekta koji će, kao reprezentativni smještajni turistički kapacitet, uskoro biti uključen u turističku ponudu Maglaja i imati dodatne sadržaje koji će predstavljati okosnicu razvoja turizma općine Maglaj.

Projekt Past for the Future bio je odobren u okviru EU programa pod nazivom Pripremne radnje za očuvanje i obnovu kulturne baštine u području sukoba u zemljama Zapadnog Balkana za 2010. godinu. Ukupna vrijednost projekta je 299.450 eura, a započeo je 1. decembra 2011. godine i njegova implementacija trajala je dvije godine.

Više informacija o implementaciji i rezultatima projekta Past for the Future mogu vam pružiti:
Mirko Čičak, Menadžer projekta (REZ Agencija Zenica)
Ferhat Bradarić, Projektni službenik (Općina Maglaj)