U utorak, 25.02.2020. godine u Travniku je održana završna konferencija projekta “Ojačajmo fond za standarde u SBK/KSB” kojeg je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID kroz program “Razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima” (WHAM) i Ministarstvo privrede SBK/KSB, a implementirala Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija.

Ovaj projekt je podržao kompanije iz SBK/KSB kroz finansiranje troškova uvođenja sistema upravljanja kvalitetom i potrebnih certifikata za proizvode/usluge, kao što su EU standardi ili drugi relevantni standardi traženi na ciljanim tržištima. Projekt je bio fokusiran na unaprijeđenje brzo-rastućih, izvozno orijentiranih i spremnih malih i srednjih preduzeća iz drvne, metalne i tekstilne industrije.

Postoji velika potražnja među kompanijama da dobiju podršku za implementaciju standarda i certificiranja. Mnogi proizvodi koji se izvoze u EU zahtijevaju standarde zakonom ili se traže na tržištu. Međutim, veliki broj kompanija u SBK/KSB nisu poduzele konkretne korake da dobiju potrebne certifikate i standarde kvaliteta, a koji predstavljaju efikasno sredstvo za ulazak na tržište EU i povećanje izvoza iz BiH.

Ukupno 17 kompanija iz SBK/KSB je podržano kroz zajednički projekt “Ojačajmo fond za standarde u SBK/KSB”.

Preduzeća korisnici grant sredstava u projektu “Ojačajmo Fond za Standarde u SBK/KSB” su u prošloj godini ostvarila slijedeće rezultate (prema izvještajima korisnika):

  • Broj novih radnih mjesta: 117
  • Broj novih transakcija/narudžbi: 61
  • Povećanje prihoda: 129.967 KM
  • Povećanje izvoza: 3.243.463 KM