Općine Tešanj i Žepče su na samom kraju 2015. godine uspješno zaključile proces certifikacije i postale općine nosioci certifikata sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Tešanj i Žepče ispunili kriterije za dobijanje BFC certifikata 1

Nakon općine Sanski Most koja je certificirana u 2013. godini, sada imamo ukupno 3 općine na području Federacije BiH sa certifikatom.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem, koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH, je instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećem gospodarstvu.

Na putu do BFC certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pot-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Proces evaluacije općine ili grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje svako 2 godine.

Interes jedinica lokalne samouprave za ulazak u ovaj proces je značajan i u tom smislu BFC Mreža Federacije BiH za povoljno poslovno okruženje nastavlja raditi sa općinama i gradovima na ispunjavanju uslova za certifikaciju.

Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora i zvanični ulazak nekoliko novih općina i gradova u proces certifikacije.