REZ Agencija je 21.02.2013. godine u Zenici, u sklopu projekta “Okolišne tehnologije i obnovljivi izvori energije na području Balkana”, organizirala Seminar/Informativni dan.

Spomenuti projekt implementira REZ Agencija, a finansira ga italijansko Ministarstvo za ekonomski razvoj. Cilj projekta je doprinos ekonomskom razvoju na području Balkana, konkretno u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji putem ciljanih aktivnosti u oblasti zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije, promocija evropskih standarda koji se odnose na ove sektore, promocija savremenih tehnologija, kao i unapređenje privredne saradnje između Italije i balkanskih zemalja.

Imajući u vidu važnost promocije i primjene novih tehnologija i mogućnosti koje se nude za javni i privatni sektor u cilju uspostavljanja poslovne saradnje u međunarodnim okvirima, REZ Agencija je, u sklopu pomenutog projekta, organizirala Seminar/Informativni dan koji je održan 21. februara 2013. godine u Zenici. Seminar je bio namijenjen predstavnicima općina, kantonalnih ministarstava, javnim i privatnim preduzećima, lokalnim razvojnim agencijama, nevladinim organizacijama, finansijskim institucijama i drugim relevantnim akterima koji se bave zaštitom okoliša i energetskom efikasnosti/obnovljivim izvorima energije na području regije Centralna Bosna i Hercegovina i šire.

U uvodnom dijelu je predstavljen projekt “Okolišne tehnologije i obnovljivi izvori energije na području Balkana” i prezentirana analiza stanja okolišnih tehnologija i obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. G-đa Jasmina Kafedžić iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH je u prezentaciji “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – od teorije do prakse” predstavila, između ostalog, aktivnosti Fonda i mogućnosti koje on nudi. Predstavnica općine Kakanj, g-đa Saida Berbić je prezentirala Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) općine Kakanj i informirala prisutne o progresu implementacije LEAP-a. G-đa Elma Pružan je predstavila Održivi energetski akcioni plan (SEAP) općine Travnik, a g. Sanel Ibrić iz agencije ZEDA Info centar za energetsku efikasnost općine Zenica. Projekt Vjetroelektrana na Vlašiću, kao dobar primjer projekata iz energetske efikasnosti, prezentirao je g. Azem Ejubović iz firme EBERKON d.o.o. Travnik.

Događaju su prisustvovali i predstavnici ProCredit Bank d.d. Sarajevo koji su prisutnima predstavili svoju kreditnu liniju “Eko krediti za poslovne klijente”.

Seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna i Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici općina, javnih i privatnih preduzeća, lokalnih razvojnih agencija, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, nevladinih organizacija, te predstavnici medija.