U sali motela HEKO u Bugojnu, REZ Agencija je 21. februara 2013. godine organizirala jednodnevnu radionicu pod nazivom “Energetska efikasnost – sistem upravljanja energijom EN ISO 16001:2009“. Pored članova Udruženja privrednika Vrbas, koji su ujedno bili i suorganizatori radionice, radionici su prisustvovali i poduzetnici iz općine Bugojno, kojima je ova obuka i bila namijenjena.

Ova jednodnevna radionica je imala za cilj pružiti učesnicima iz raznih sektora djelatnosti i uglavnom tehničkog obrazovanja općenita znanja na temu iz oblasti energetske efikasnosti sa fokusom na zahtjeve koje u pogledu uspostavljanja sistema upravljanja energijom definiraju standardi EN ISO 16001: 2009 i ISO 500001: 2011. Obuka see sastojala od teoretskog dijela, vježbi i predstavljanja primjera dobre prakse.

Učesnicima su, između ostalog, pojašnjeni razlozi zašto investirati u poboljšanje energetske efikasnosti, mjere koje treba provesti i ciljevi korištenja minimalno moguće potrebne količine energije, efikasna upotreba energije u svim sektorima krajnje potrošnje u industriji, transportu, uslužnim djelatnostima, poljoprivredi i domaćinstvima, te važnost razvijanja svijesti potrošača o potrebi za efikasnijom potrošnjom energije.

Učesnici radionice su izrazili zadovoljstvo u pogledu sadržaja radionice, materijala i načina rada i prezentiranja, kao i zbog stečenih općih znanja iz obrađene teme.