U okviru projekta Past for the Future, koji finansira Europska unija, a implementira REZ Agencija u partnerstvu sa Općinom Maglaj, potpisani su Sporazumi o dodjeli granta za šest nevladinih organizacija s područja općine Maglaj.

Nakon isteka roka za apliciranje u okviru Poziva za podnošenje projektnih prijedloga pod nazivom Obogaćenje i unaprijeđenje turističke ponude grada Maglaja, koji je za nevladine organizacije s područja općine Maglaj objavljen u okviru radnog paketa br. 3 projekta Past for the Future, evidentirano je učešće ukupno devet nevladinih organizacija koje bi svojim malim projektima unaprijedile turističku ponudu grada i općine Maglaj.

Pregled i evaluaciju aplikacija obavila je Komisija sastavljena od predstavnika REZ Agencije i Općine Maglaj sukladno kriterijima koji su unaprijed objavljeni u Pozivu i Smjernicama za aplikante, te je naposlijetku odabrano šest projektnih prijedloga za koje je ocijenjeno da su najbolje usklađeni s kriterijima, odnosno ciljevima projekta “Past for the Future”.

Potpisivanje sporazuma o dodjeli granta organizirano je 15.04.2013. godine u prostorijama Općine Maglaj. Sporazume su potpisali gospoda Ismet Sarajlić i Jasmin Devedžić (za REZ Agenciju i Općinu Maglaj), te predstavnici udruženja građana – nevladinih organizacija kojima su dodijeljena sredstva za implementaciju projekata. Događaj je medijski popratila i lokalna televizija RTV Maglaj.