Počela implementacija projekta "Staza stare pruge" 1

Od juna ove godine počinje implementacija projekta “Staza stare pruge” na lokacijama općina Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna – u općinama Busovača, Vitez, Travnik, Donji Vakuf i Jajce.

Ovim projektom će se kreirati novi turistički proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tokom ljeta, te će se tako proširiti turistička ponuda za duži boravak posjetilaca i veći broj gostiju u okviru turizma na otvorenom. Između ostalog, projekat će podržati izgradnju biciklističke staze u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, gastronomskom ponudom i smještajem.

Projekt “Staza stare pruge” će omogućiti i promociju navedene ponude na međunarodnom planu. Korisnici, koji uključuju putničke agencije, ugostiteljska poduzeća, hotele, pružatelje usluge noćenja s doručkom, te tematska sportska udruženja, klubove i ostale svi će imati koristi od boljeg kvaliteta turističke infrastrukture i povećanja broja turista.

Za projekt “Staza stare pruge”, Europska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business.

Projekt će provoditi REZ Agencija (Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH), kao vodeći partner, te Turistička zajednica SBK/KSB i NESA sistemi d.o.o. Travnik. Projekt će se implementirati 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 260.000 eura.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekt Europske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekt je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milion eura. Projekt zajednički provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba

Više informacija o projektu “Staza stare pruge” možete vidjeti na slijedećem linku.