U okviru projekta “Past for the Future“, koji zajedno implementiraju Općina Maglaj i REZ Agencija, 16. i 17. jula 2012. godine u Maglaju je održan prvi dio obuke za pružanje turističke usluge “Noćenje s doručkom” (Bed & Breakfast).

Obuka predstavlja najvažniju aktivnost Radnog paketa 2 projekta, a organizirana je nakon što je provedeno svojevrsno ispitivanje potencijala i zanimanja lokalnog stanovništva za pružanje ovakve usluge. Nakon toga, definirani su kriteriji za ocjenjivanje podobnosti, te odabrano 20 krajnjih korisnika kojima je omogućena obuka za koju je angažiran stručnjak iz ove oblasti.

Odabrani kandidati stekli su primjerena znanja o osnovama vođenja pansiona, zatim o tome kako istražiti tržište za B&B, kako zaraditi, uštedjeti, a pružiti kvalitetnu uslugu, te o značaju udruživanja i zajedničkom nastupu na tržištu, alatima i tehnikama B&B promoviranja, kako ponuditi svoje prirodno i kulturno – historijsko nasljeđe kao turistički proizvod, i sl.

U sklopu praktične vježbe promoviranja vlastite turističke usluge, koja je organizirana u radnim grupama, izdvajamo kratki oglas, koji je u ime svoje grupe prezentirala gospođica Amra Botonjić:

Dobrodošli u Maglaj, srednjovjekovni grad u srcu Bosne, koji leži na obe obale istoimene rijeke. Grad Maglaj obiluje historijskim sadržajem koji se očituje kroz susret kultura od srednjovjekovne Bosne, turskog perioda, preko austro-ugarske arhitekture, do modernog dijela grada. Kuća se nalazi u staroj čaršiji sa prelijepim pogledom na džamiju Kuršumliju iz osmanlijskog perioda i tvrđavu iz 1408. godine iz doba kralja Sigismunda. Kuća ima četiri prostrane sobe, te uređeno kupatilo. Gosti mogu koristiti i dvorište sa ugradjenim roštiljem, koje je ukrašeno cvijećem u hladovini ispod grožđa. Ako ste poželjeli odmor u miru i tišini, a u isto vrijeme želite upoznati priču našeg grada, očekujemo vas, te se radujemo vašem dolasku.

Radni paket br. 2 projekta treba poboljšati smještajne turističke kapacitete grada uvođenjem usluge “Noćenje s doručkom“ koja za grad Maglaj predstavlja relativno novi način komunikacije s turistima. Nastavak obuke, u svom drugom dijelu koji je predviđen za ranu jesen 2012. godine, bit će organiziran kao individualni rad Poslovnog savjetnika REZ Agencije s kandidatima radi sticanja znanja iz oblasti poslovanje i marketing.

Na kraju drugog dana obuke, svim učesnicima uručeni su prigodni certifikati o učešću.