U Zenici je 29. i 30. novembra 2012. godine održana konferencija ”Drvoprerađivačka industrija i proizvodnja namještaja u BiH – stanje i potrebe“ kao finale dvogodišnjeg projekta MENTOR, kojeg je najvećim dijelom finansirala Evropska unija sredstvima iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a realizirala Agencija ZEDA – kao nosilac, te Agencija REZ kao partner u projektu. “Ovo je jako dobar primjer kako fondovi EU mogu pomoći ekonomskom razvoju BiH i poboljšati i promovirati izvozne mogućnosti ove države. Želim zahvaliti svim partnerima i naglasiti kako je ovo jako dobar primjer kako intervencije koje se poduzimaju na lokalnom nivou imaju višestruki efekat kako u toj lokalnoj zajednici tako i širom države”, istakao je Martin Schider, predstavnik EU delegacije u BiH.

Cilj ove dvodnevne konferencije je sagledavanje bitnih faktora u konkurentnost BiH proizvoda u sektoru drvoprerade i proizvodnje namještaja na domaćem i EU tržištu.

Prije početka same konferencije, upriličeno je otvaranje laboratorija za ispitivanje namještaja i drveta LIND. “Danas smo priveli kraju naša dugogodišnja nastojanja i aktivnosti na uspostavljanju laboratorije za kontrolu namještaja i, u drugoj fazi, kontrolu drveta. Do kraja marta laboratorija treba biti akreditovana i time ćemo dobiti mogućnost da proizvodima dajemo ateste koji su priznati u EU. Suština ovog projekta je uspostava jednog razvojnog centra koji će pomoći prerađivačima drveta da uz certifikat i podršku u procesu proizvodnje – stručnu i tehničku – svoje proizvode lakše plasiraju na domaće i evropsko tržište. Samim tim, otvaramo i nova radna mjesta te mogućnost razvoja ovog sektora”, rekao je tom prilikom Muhsin Ibrahimagić, direktor Agencije ZEDA.

Konferencija, pored predstavljanja mogućnosti korištenja novih tehnologija, razvoja i istraživanja, ima za cilj i isticanje značaja akreditacije i certificiranja domaćih laboratorija i proizvoda, čime će direktno doprinijeti ostvarenju generalnog cilja projekta MENTOR, a to je unapređenje ambijenta u BiH drvoprerađivačkom sektoru. Namjera je okupiti na jednom mjestu relevantne predstavnike iz sektora drvoprerade i pružiti im priliku da u otvorenoj raspravi o problemima u ovom sektoru privređivanja pokušaju dati smjernice daljnjeg pravca kretanja drvoprerađivačkog sektora i povećanja konkurentnosti domaćeg proizvoda na inostranim tržištima.

U radu konferencije učestvuju predstavnici svih relaventnih institucija koje pružaju i mogu pružiti pomoć u tehničkoj, stručnoj, naučnoj i ostalim specifičnim oblastima domaćim drvoprerađivačkim preduzećima, proizvođačima namještaja i ostalih proizvoda od drveta. Poseban naglasak će se dati izlaganjima i prezentacijama predstavnika BiH preduzeća, proizvođača, koji su ciljana skupina projekta MENTOR. Tokom dvodnevne konferencije očekuje se prisustvo do 80 predstavnika malih i srednjih poduzeća, poslovnih inkubatora i raznih institucija i organizacija iz cijele BiH.

Drugog dana konferencije bit će organizirani susreti predstavnika svih BiH poslovnih inkubatora, kao jednog od značajnijih partnera u razvoju malog i srednjeg poduzetništva na lokalnim nivoima.

(Tekst i fotografije: SUPERINFO Zenica)