Europska komisija za svoje programe koristi Ex-post evaluacije za procjenu je li određena intervencija bila opravdana i je li djelovala (ili djeluje) kako se očekuje u postizanju svojih ciljeva i zašto.

Zato je 13.12.2019. godine predstavnica Europske komisije Dr. June Taboroff, Viši stručnjak za kulturne resurse i ocjenjivanje (Senior Cultural Resource and Evaluation Specialist) posjetila Maglaj, gdje je u periodu 2011-2013 implementiran EU projekt “Prošlost za budućnost” (Past for the Future) u partnerstvu REZ Agencije (Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH) i Općine Maglaj u okviru programa “Pripremne akcije za očuvanje i obnovu kulturne baštine u područjima sukoba na Zapadnom Balkanu za 2010”.

U okviru posjete upriličen je sastanak u prostorijama Općine Maglaj, kojemu su pored Dr. June Taboroff prisustvovali i Mirko Čičak, menadžer projekta iz vremena implementacije (REZ Agencija), osoblje Općine Maglaj koje je predvodio Ferhat Bradarić, šef Odjeljenja za lokalni razvoj, biznis i poduzetništvo, kao i predstavnici nevladinih organizacija “Gradski folklorni ansambl” i HKUD “Gromovnik” koje su bile korisnici projekta, zatim predstavnici Udruženja mladih “Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro Maglaj” i predstavnici domaćinstava, korisnika B&B komponente (Bed & Breakfast), te novinari RTV Maglaj.

Na sastanku je istaknuta važnost projekta “Prošlost za budućnost” za općinu Maglaj, s posebnim naglaskom na očuvanje historijske i kulturne baštine, kao i razvoja turizma, te su prezentirani efekti projekta i ideje o daljnjem korištenju objekta – spomenika graditeljskog naslijeđa “Delibegov han” koji je obnovljen u okviru projekta.

Nakon sastanka, Dr. June Taboroff i Mirko Čičak, zajedno sa predstavnicima Općine posjetili su Delibegov han i Stari grad Maglaj (nacionalni spomenik tvrđavu Maglaj).