U okviru realizacije projekta MENTOR, finansiranog od strane Delegacije Evropske unije u BiH, dana 22.02.2013. godine u informatičkom kabinetu Politehničkog fakulteta Univerziteta Zenica održan je seminar na temu 3D CAD modeliranje – Napredne tehnologije. Seminar su organizirale razvojne agencije ZEDA (Agencija za ekonomski razvoj, implementator projekta) i REZ (Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH, partner u projektu) iz Zenice u suradnji sa Univerzitetom Zenica, koji je član Projektnog odbora.

Cilj ovog seminara bio je detaljnije upoznavanje s 3D modeliranjem koje pruža ogromne mogućnosti za vizualizaciju, izradu presjeka i pogleda – 2D crteža i koristi se za kontrolu kvaliteta proizvoda, za inženjerske analize, dimenzioniranje i optimizaciju proizvoda, te za izradu CNC koda.

Seminar je bio namijenjen polaznicima koji žele proširiti svoje dosadašnje poznavanje rada u nekom CAD softveru i tehničkom osoblju koje se koristi računalom u proizvodnim procesima (CAD/CAM), odnosno samostalno upravlja CNC strojem do nivoa efikasnog rješavanja problema u različitim problemskim situacijama upravljanja strojem, izvođenjem 3D simulacija obrade, studentima tehničkih fakulteta, inženjerima.

Seminaru su prisustvovali predstavnici MSP-a iz drvoprerađivačkog sektora, nezaposleni inženjeri koji su tek diplomirali na nekom od tehničkih fakulteta, kao i studenti viših godina tehničkih fakulteta.

Predavač na seminaru bio je gospodin Samir Lemeš, Dr.Sc., sa Politehničkog fakulteta Univerziteta Zenica.

Menadžer projekta MENTOR Amir Kubat je prisutnima predstavio projekt MENTOR i novootvorenu Laboratoriju za ispitivanje namještaja i proizvoda od drveta LIND.

Ovaj seminar možemo smatrati nadgradnjom seminara na istu temu održanog u Zenici 15.12.2012. Ovakva vrsta obuke pokazala se zanimljivom i korisnom i za predstavnike MSPa i za navedene mlade učesnike koji smatraju da će na ovaj način izaći spremniji na tržište rada Uz dobivanje dodatnog znanja koje nije obuhvaćeno curriculumom formalnog obrazovanja, ovakav vid obuke za njih je dodana vrijednost.