U okviru projekta “Staza stare pruge” tokom proteklog vikenda u Vitezu je u organizaciji REZ Agencije i Turističke zajednice SBK/KSB održana besplatna dvodnevna obuka za biciklističke vodiče.

Projektom “Staza stare pruge” kreira se novi proizvod u turizmu na otvorenom, te proširuju sadržaj i turistička ponuda, omogućavajući duži boravak turistima tokom ljetnih mjeseci, pri čemu je usluga profesionalnog vodiča na planiranim biciklističkim turama poželjna i korisna.

Obuka za biciklističke vodiče provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH, a realizirala ju je Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina bicikl“, te je podrazumijevala osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uvjetima, sa savladavanjem blažih strmina, te jednostavnijih organizacija biciklističkih tura na pristupačnim terenima.

Obuka je uključivala trening za 24 prijavljena polaznika, a program je obuhvatao tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, te servis bicikla.

Projekt “Staza stare pruge” podržan je sredstvima Europske unije (EU) i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sa preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru EU4Business projekta u BiH. Projekat se implementira 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 260.000 eura.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business Projekt Evropske unije podstiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekt je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Vlada SR Njemačke u iznosu od 1,1 milion eura.

Projekt EU4Business zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.


Više nformacija o projektu “Staza stare pruge” možete vidjeti na slijedećem linku.