U srijedu, 23.06.2021. godine u Travniku je održana završna konferencija projekta “Razvoj radne snage u SBK/KSB”.

Projekt je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID kroz program “Razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima” (WHAM) i Ministarstvo privrede SBK, a implementirala Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ.

Ovaj projekt je podržao kompanije iz SBK/KSB u organizaciji obuka postojeće i nove radne snage kako bi se kvalitetno i blagovremeno odgovorilo na zahtjeve tržišta. Projekt „Razvoj radne snage u SBK/KSB“ je unaprijedio kapacitete malih i srednji preduzeća, brzo-rastućih, izvoznika i spremnih za izvoz iz sektora metalne, drvne i tekstilne industrije. Obuke su organizirane u skladu sa iskazanim potrebama svake kompanije i većinom u radnim prostorima kompanija. Pored vlastitih, kompanije su koristile i vanjske kapacitete angažirajući provjerene i specijalizirane organizacije za pružanje usluga obuke radne snage.

Ukupno je 6 kompanija iz SBK/KSB podržano kroz zajednički projekt “Razvoj radne snage u SBK/KSB” u ukupnom iznosu od 104.889 KM.

Realizacijom aktivnosti u projektu su ostvareni sljedeći rezultati:

  • Broj realiziranih obuka: 13 (CNC operateri, operateri na viševretenim automatima, procesni kontrolori, zavarivači, tapetari, krojači)
  • Broj obučenih radnika: 58
  • Broj novozaposlenih radnika: 22

Projekt “Razvoj radne snage u SBK/KSB” finansiraju Američka Agencija za međunarodni razvoj – USAID i Ministarstvo privrede SBK/KSB, a provode Međunarodno izvršno službeno tijelo (International Executive Service Corps) i REZ Agencija.

Više o projektu “Razvoj radne snage u SBK/KSB pogledajte