Pokrenuta STRIDE pametna energetska platforma!

Dana 16. septembra 2021. godine projekt STRIDE održao je Srednjoročnu konferenciju za razmjenu tehničkih i zakonodavnih znanja o pametnim mrežama, kao i službeno pokretanje STRIDE platforme za pametnu energiju. Domaćin konferencije u Beču bio je projektni partner ConPlusUltra. Svi događaji konferencije bili su otvorenog tipa za sve interesne strane uključene u energetski sektor ili interesne strane koje imaju uticaj u kreiranju energetskih politika.

Događaj je predstavljao izvrsnu priliku za pozvane ciljane grupe i pridružene strateške partnere projekta STRIDE da se pridruže međuregionalnoj radionici koja potiče prijenos znanja o konceptima pametne mreže. Pod moderacijom Europskog instituta za inovacije-tehnologiju (EIfI-Tech), učesnicima radionice pružen je sveobuhvatan uvod u materijale za obuke koji se trenutno razvija u okviru projekta STRIDE, a koji će biti dostupan članovima STRIDE platforme za pametnu energiju.

Teme uvodnih STRIDE obuka kretale su se od motivacije za pokretanje pametnih mreža do strategija pametnih mreža i energetskih politika na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i nivou EU. Materijal za obuke kontinuirano će se unaprijeđivati i biće dostupni svim korisnicima putem STRIDE platforme. Interesne strane su također čule zanimljive prezentacije i primjere dobre prakse iz zemalja učesnica projekta. Predstavljeni su projekti  SINCRO.grid, Bioenergija i održive tehnologije (BEST), GAP Elektroistra i bečki projekat Viertel Zwei.

Srednjoročna konferencija završena je predstavljanjem STRIDE platforme za pametnu energiju, koja je sada dostupna, i premijerom animiranog videa projekta STRIDE. Osim što registriranim članovima pruža alate i resurse za poboljšanje energetskog planiranja, STRIDE platforma stvara i mrežu stručnjaka, kreatora politika i drugih relevantnih aktera za poticanje razvoja pametnih mreža u cijelom Dunavskom regionu. Registracija na platformi je besplatna.

Više o STRIDE projektu i projektnim partnerima pogledajte na ovom linku

Više o nekim aktivnostima STRIDE projekta