Project Description

Ojačajmo Fond za standarde je projekt čiji je opći cilj pomoći preduzećima da uvedu sisteme upravljanja kvalitetom i potrebne certifikate proizvoda/usluga koje zahtijevaju ciljana tržišta, kao što su EU standardi i/ili drugi relevantni standardi, osim standarda Ruske Federacije.

 • Finansirali USAID WHAM i Ministarstvo privrede SBK
 • U periodu: 15. oktobar 2018. – 29. februar 2020.

Lokacija
Srednjobosanski kanton
Općine: Bugojno, Busovača, Dobretići, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce,  Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Travnik, Vitez

Opći cilj projekta

Pomoći preduzećima da uvedu sisteme upravljanja kvalitetom i neophodne certifikate proizvoda / usluga prema zahtjevima ciljanih tržišta kao što su standardi EU i/ili drugi relevantni standardi, osim standarda Ruske Federacije.

Specifični cilj projekta

“Ojačajmo fond za standarde” će poboljšati kapacitete malih i srednjih preduzeća s velikim rastom, izvozom i preduzeća koja su spremna izvoziti iz drvnog, metalskog i tekstilnog sektora (najmanje 20 preduzeća iz Srednjobosanskog kantona – SBK).

Očekivani rezultati

 • Minimalno 20 preduzeća iz CBC dobiće standarde kvaliteta, povećati njihove tržišne veze i prodaju (Na osnovu rezultata postignutih iz prethodnog Fonda REZ Agencije, može se očekivati da će se prodaja povećati za 10% i povećati izvoz od najmanje 5% u ciljanim preduzećima).
 • Sa takvim povećanjem prodaje očekuje se i povećanje zaposlenosti (najmanje 20 novih radnih mjesta stvorenih u preduzećima – korisnicima projekta).
 • U najmanje dva preduzeća – korisnika, žene će biti direktorice ili vlasnice.

Ostvareni rezultati

 • Projekt “Ojačajmo fond za standarde” postigao je glavni cilj i pomaže preduzećima da uvedu sisteme upravljanja kvalitetom i potrebne certifikate proizvoda/usluga koje zahtijevaju ciljna tržišta, kao što su EU standardi i/ili drugi relevantni standardi, osim standarda Ruske Federacije.
 • Fond je poboljšao kapacitete 17 brzorastućih, izvoznih i izvozno spremnih malih i srednjih preduzeća iz drvnog, metalskog i tekstilnog sektora u Srednjobosanskom kantonu – SBK.
 • Jedno od glavnih postignuća bilo je osnivanje stalnog fonda za podršku preduzećima u dobivanju potrebnih certifikata o sigurnosti i kvalitete od strane Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona. Fond će i dalje pružati podršku malim i srednjim poduzećima s ciljem poboljšanja kvalitete proizvoda i korištenja novih tehnologija povezanih sa upravljanjem kvalitetom i certificiranjem. Na taj način preduzećima bi se omogućilo kontinuirano poslovanje na tržištu BiH i ekspanziju poslovanja na tržištima EU bez ograničenja. Takva će prilagođavanja u budućnosti dovesti do povećanja izvoza i zaposlenosti.
 • Uz standardni ISO 9001 certifikat kvalitete, mnoga preduzeća implementirala su tehničke i zahtjevne standarde kao što su ISO/TS 16949, ISO 3834, EN 1090 i CE oznaku. Ta preduzeća su već ostvarila značajne prednosti, poput poboljšanog statusa s kupcima iz EU, ulaska na nova tržišta i povećanja cijene konačnog proizvoda.
 • Izvještaji preduzeća koji su dostavljeni USAID WHAM-u o poslovnim rezultatima postignutim u 2019. godini pokazuju da su preduzeća koja su podržana projektom “Ojačajmo fond za standarde” uspostavila 117 novih radnih mjesta (37% žena i 62% mladih), povećala prodaju za 2 mil KM i ostvarila povećanje izvoza za više od 3 miliona KM putem 61 novih ugovora u 2019. godini.
 • Pored toga, razvijena je suradnja s poslovnim udruženjima i poduzetnicima iz Srednjobosanskog kantona, službama za privredu na lokalnim razinama, konzultantskim kompanijama i certifikacijskim tijelima, te s preko 50 preduzeća koja su posjećena kao potencijalni sudionici u projektu.
 • Velika je potražnja među tvrtkama da dobiju podršku za implementaciju standarda i certificiranje. Mnogi proizvodi koji se izvoze u EU zahtijevaju standarde kvalitete. Međutim, veliki broj preduzeća iz SBK još uvijek nije poduzeo konkretne korake za dobivanje potrebnih certifikata i standarda kvalitete koji su učinkovito sredstvo ulaska na tržište EU i povećanje izvoza iz Bosne i Hercegovine.

 

Više o nekim projektnim aktivnostima