Saradnja sa predstavnicima Istarske razvojne turističke agencije od velikog je značaja za razvoj turizma u Srednjoj Bosni.

U cilju jačanja konkurentnosti Srednje Bosne i kreiranja turističkog proizvoda –  cikloturizma,   implementatori projekta “Staza stare pruge” proteklog su vikenda razmijenili veoma korisna iskustva u vezi sličnih inicijativa s predstavnicima Istarske razvojne turističke agencije (IRTA) u Istri, Republika Hrvatska.

U okviru projekta “Staza stare pruge” uspostavit će se biciklistička staza na relaciji Lašva – Jajce, a ovom prilikom razgovaralo se o iskustvima i problemima na koje su nailazili predstavnici IRTA-e prilikom realizacije sličnog projekta na području Istarske županije.

U toku seminara koji je održan u Motovunu, predstavljeni su projekti “Istra bike“ i „Istra Outdoor u Istarskoj županiji“ kao i destinacijska menadžment organizacija (DMO) i pristup upravljanja destinacijom. Prikazana su i iskustva u vezi edukacije biciklističkih vodiča i stvaranje “bike” specijalista u destinaciji, te primjeri razvoja biciklističke infrastrukure i signalizacije. Ovom prilikom, također, predstavljen je projekt “Parenzana – obnova trase i kandidatura projekta na EU sufinanciranja”. Uz seminar, organiziran je i obilazak terena i biciklističkih staza prema temama iz teoretskog dijela seminara.

S obzirom na značaj i iskustva Istarske županije dogovorena je i dalja suradnja, kao i primjena prakse Istarske županije u razvoju turizma na području Srednje Bosne,

kazao je projekt menadžer i direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević, te dodao:

Pored samog projekta, načelno je dogovorena i buduća suradnja i u razvoju kulturnog turizma kao i mogućnosti zajedničkih aplikacija na buduće programe EU  koje uključuju prekograničnu suradnju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Nadamo se uskoro i posjeti  predstavnika Istarske razvojne turističke agencije našem području s ciljem unapređenja ukupne turističke ponude Srednje Bosne, jer je koncept regionalnog razvoja u Istarskoj županiji nešto čemu težimo i u razvoju Srednjobosanskog kantona.

Za projekt “Staza stare pruge” za područje Srednje Bosne, Europska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business. Projekt se implementira 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura. Projekt provode Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ Agencija), te Turistička zajednica SBK/KSB i NESA sistemi d.o.o. Travnik.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Bus