Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH-REZ i predstavnici projekta “FIRMA” su danas, 20. maja 2010. godine, potpisali Sporazum za realizaciju aktivnosti usmjerenih ka jačanju malih i srednjih preduzeća.

Projekt sufinansiraju USAID (Američka agencija za međunarodni razvoj) i SIDA (Švedska agencija za međunarodnu saradnju), a biće implementiran u Bosni i Hercegovini u narednih pet godina. Zajedno sa projektnim timom konzorcija FIRMA projekta, REZ Agencija će implementirati projektne aktivnosti u drvnom sektoru i sektoru lake metalne industrije (auto dijelovi i prerada aluminijskih profila) na području regije Centralna BiH.

Projekt FIRMA ( Fostering Interventions for Rapid Market Advancement – Poboljšanje intervencija za brzi napredak na tržištu) je program pomoći razvoja preduzeća u drvnoj industriji, turizmu i lakoj prerađivačkoj industriji, a cilj projekta je podrška ekonomskom razvoju i većem zapošljavanju u ovim sektorima koji zajedno čine oko jednu četvrtinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i više od jedne trećine njegovog izvoza.

REZ Agencija, kao jedan od partnera u realizaciji projekta (Value Chain Facilitator), između ostalog vršiti će kontinuirano praćenje potreba preduzeća i institucija u regiji Centralna BiH, te identificirati i odrediti prioritetne aktivnosti koje bi se mogle kandidirati za dobivanje podrške iz Fonda malih grantova projekta FIRMA ili za primanje tehničke pomoći ovog projekta.