REZ Agencija je, u suradnji sa Općinom Kakanj i BIP-om (Business Innovation Programs), organizirala prvi dio obuke formuliranja poslovne ideje i izrade poslovnog plana od 16. do 18. aprila 2013. godine. Drugi dio obuke će se održati u utorak i srijedu 7. i 8. maja 2013. godine. Obuka u Kaknju predstavlja drugu obuku ovog tipa koju REZ organizira u suradnji s BIP-om. Prva je održana u Zenici u periodu od 4. do 6. i 18. i 19. marta 2013. godine, koju je uspješno završilo 18 kandidata.

Business Innovation Programs (BIP) je neprofitna fondacija iz Norveške čija je misija usmjerena ka stvaranju novih radnih mjesta i podršci stručnjacima koji se bave ekonomskim razvojem u svojim zajednicama. Obuka se sprovodi prema BIP-ovoj metodologiji i u okviru BIP-ovog projekta Pokreni svoj posao (Start Your Business) kojim BIP pruža osnovnu podršku osobama koje žele pokrenuti svoj posao.

Koristeći inovativne module za obuku potencijalnih poduzetnika, BIP nudi priliku za besplatan razvoj biznis plana (Business Plan Development) te osnovnu finansijsku podršku za početak posla kroz fond za registraciju posla putem sufinansiranja (Fund for business registration). BIP je na ovaj način pomogao osnivanje oko 302 nova preduzeća u BiH, Srbiji i Kosovu i 374 preduzeća u Iraku. Ciljane gupe ovog programa su muškarci, potencijalni poduzetnici, starosti od 18 do 35 godina i žene, potencijalne poduzetnice, bez obzira na starosnu dob.

Web stranice na kojima možete pronaći više informacija o BIP-u i programima koje sprovodi su: www.bip.ba i www.bips.no