Projekt pod radnim naslovom Što znači Sporazum za rast i zapošljavanje – Gledaj od čega ćeš živjeti Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, sastoji se od niza jednodnevnih aktivnosti koje imaju za cilj da unaprijede znanje i razumijevanje bosanskohercegovačkih građana o neophodnim socio-ekonomskim reformama i drugim segmentima Sporazuma.

Agencija BORAM iz Sarajeva organizira mini sajmove zapošljavanja i karijera koji su posvećeni aktivnostima iz 3 interaktivne oblasti:

  1. Započinjanje biznisa (Start up) – oblast atraktivna za mlade koji su odlučili da započnu sopstveni biznis ili za ljude koji su nezaposleni duže vrijeme. Izlagači predstavljaju znanja i savjete kako započeti svoj biznis, koji je to biznis u kojem postoji mogućnost uspjeha, te kako steći osnovne poslovne vještine.
  2. Programi obrazovanja i prekvalifikacija – predstavljanje formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i mogućnosti prekvalifikacije u IT sektore i zvanja koja su u deficitu na tržištu rada.
  3. Kompanije / Poslodavci – predstavljanje projekata i mogućnosti zapošljavanja.

Jednodnevni program događaja sastoji se od panel diskusija sa predstavnicima EUSR-a, zemalja članica EU i lokalnih vlasti pod nazivom “Razgovori sa građanima”, te “Mini sajma zapošljavanja i karijera”.

U okviru projekta održani su mini sajmovi u Travniku (18.06.2015.) i Vitezu (19.06.2015.). Kako se radi o manifestacijama tijekom kojih lokalni i regionalni ključni akteri mogu izložiti svoje programe, mogućnosti zapošljavanja, razmjenu iskustava i diskutirati zapošljavanje i druga ekonomska pitanja iz Sporazuma za rast i zapošljavanje, REZ Agencija je organizirala svoj štand na mini sajmu u Travniku, gdje je predstavila vlastiti angažman i svoje načine na koje pomaže kod zapošljavanja. U oba grada, njezini su predstavnici učestvovali u panel diskusijama “Razgovori sa građanima”.

Više o projektu “Što znači Sporazum za rast i zapošljavanje – Gledaj od čega ćeš živjeti”, rasporedu i mjestima održavanja mini sajmova, kao i sve dodatne informacije moguće je dobiti na tel. 033 725 834 (Agencija BORAM) ili slanjem e-maila na ena.krkalic@boram.ba ili mervana.muhovic@boram.ba.