Aktivnost projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH”

Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija, zajedno sa tri osnovne i dvije srednje škole iz Kaknja, realizirala je aktivnost lijepljenja afirmativnih ekoloških naljepnica na unutarnja stepeništa škola. Naime, ova aktivnost, koja se realizira u sklopu projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH”, ima za cilj očuvanje životne sredine, ali i informiranje najmlađih o prednostima pravilnog odlaganja otpada. Osim afirmativnih naljepnica, škole su dobile i postere “Naš smetko“, animiranog lika u obliku kante za otpad koji svojim osmijehom poziva najmlađe da odlažu otpad na mjesta predviđena za to.

Zadovoljstvo nisu skrili ni učenici, niti zaposlenici škola, koji su se složili da je očuvanje okoliša cjeloživotni projekt koji ne broji godine i koji se tiče svih generacija.

Pedagogica Osnovne škole “Omer Mušić” iz Brežana kod Kaknja, profesorica Naila Obralija, istakla je da ova osnovna škola ekološku sekciju ima preko dvadeset godina, te da se u sklopu iste realizira niz aktivnosti svake godine. Također, pohvalila je aktivnost ukrašavanja stepenica afirmativnim, ekološkim naljepnicama, uz želju da ostvare odgojni utjecaj na učenike, nastavnike, te ostale uposlenike, roditelje i goste škole. Osim Osnovne škole “Omer Mušić“, ekološke naljepnice dobile su i Osnovna škola “Ahmed Muradbegović“, Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija“, te “Srednja mješovita škola Kakanj” i Gimnazija “Muhsin Rizvić“.

Projekt “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH” realizira se u periodu 2015-2018. godine, a nosioci su Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj. Partneri u projektu su REZ Agencija i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici.

Više o projektu “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji u BiH” pogledajte ovdje.