REZ Agencija, u saradnji sa Društvom za tehničku pomoć Vlade SR Njemačke – GIZ, je od 04. do 06. aprila organizovala Studijsko putovanje  “Posjeta poslovnim zonama u Republici Hrvatskoj“.

German Cooperation

Studijsko putovanje je započelo posjetom poslovnim zonama “Podi” u općini Dugopolje i  “Podi Šibenik” u općini Šibenik. Razvoj poslovne “Podi” je prezentirao g. Zlatko Žavrnja, načelnik općine Dugopolje, dok je obilazak vodio g. Stipe Rogošić, direktor Zone. Ovom prilikom  posjećeno je i preduzeće “Aldi” koje proizvodi AL i PVC stolariju, kao i poslovna škola “Minerva”.

Drugog dana putovanja, učesnici su posjetili poduzetnički inkubator “Šibenik – Mandalina”, gdje  je zamjenik direktora poslovne zone “Podi Šibenik” g. Jakov Terzanović  prezentirao razvoj poslovne zone kao i razvoj poduzetničkog inkubatora. Poslije prezentacije uslijedio je obilazak zone i posjeta preduzeću “Zagreb – Montaža” koje se bavi metalopreradom i zapošljava najveći broj radnika u zoni.

Trećeg dana putovanja, prilikom posjete općini Novi Stankovci, Načelnik općine g.Željko Baradić je prezentirao razvoj poslovne zone “Novi Stankovci”. Tom prilikom, učesnicima su se obratili i Načelnik općine Poličnik, g. Davor Lončar koji je prisutnima prezentirao razvoj poslovnih zona u toj općini, kao  i direktorica  Razvojne agencije Zadarske županije – ZADRA,  gđa Sanja Peričić, koja je govorila o aktivnostima Agencije. Nakon prezentacije je upriličen obilazak poslovne zone i posjeta tvornici za preradu ribe Ostrea koja zapošljava najveći broj radnika u zoni.

U studijskom putovanju su, pored organizatora, učestvovali predstavnici općina i lokalnih razvojnih agencija iz regije Centralna BiH, zatim predstavinici Federalnog ministarstva za razvoj poduzetništvo i obrt, Gradske razvojne agencije Banja Luka, Rеpubličke аgеnciјe zа rаzvој mаlih i srеdnjih prеduzеćа RS, kao i  opštine Mrkonjić Grad.

SET Program