U okviru grantovske podrške USAID-ovog Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (USAID WHAM projekt), 11. oktobra 2018. godine je u prostorijama Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH (REZ Agencija) potpisan ugovor za početak realizacije projekta “Ojačajmo fond za standarde” (eng. Raise up the Standards Fund). Projekt će se implementirati na području Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna s ciljem podrške uvođenju standarda sigurnosti i kvaliteta proizvoda i procesa za privatni sektor.

Ugovor su potpisali Maja Kišić, v.d. direktora REZ Agencije i Fuad Čurčić, direktor USAID WHAM projekta, koji nisu krili zadovoljstvo što će baš ovaj projekat pomoći kompanijama da u što skorije vrijeme sa svojim proizvodima izađu i na tržište Evropske unije (EU).

Projekt će pružiti neophodnu finansijsku i tehničku podršku subjektima privatnog sektora u certifikaciji proizvoda i procesa u skladu sa tehničkim propisima i standardima EU. Na ovaj način će se kompanijama omogućiti neometan rad na domaćem ali i na stranim tržištima, što će dovesti do povećanja izvoza i zapošljavanja. Projekt “Ojačajmo fond za standarde” pomoći će kompanijama da uvedu sisteme upravljanja kvalitetom i dobiju neophodne certifikate proizvoda i usluga u skladu sa zahtjevima ciljnih tržišta, kao što su standardi EU, te drugi relevantni standardi.

Također, ovaj projekat će poboljšati kapacitete malih i srednjih preduzeća koja se bave izvozom iz sektora drvne, metalske i tekstilne industrije (najmanje 20 kompanija iz Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna). Jedna od prvih aktivnosti projekta bit će objavljivanje Javnog poziva za kompanije koje iskažu interes da u okviru ovog projekta dobiju neophodnu certifikaciju proizvoda i procesa u skladu sa tehničkim propisima i standardima EU.