BFC MREŽA FEDERACIJE BiH ZA POVOLJNO POSLOVNO OKRUŽENJE

Priopćenje za medije

Općina Gradačac je odlukom Regionalnog Savjeta BFC SEE uspješno okončala proces certifikacije za općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification) i postala nosilac regionalnog BFC SEE certifikata.

Tako se općina Gradačac pridružuje ranije certificiranim jedinicama lokalne samouprave s područja Federacije BiH koje nose navedeni certifikat: Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Posušje, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Program certifikacije se provodi i na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Do sada je kroz ovaj proces prošlo ili je trenutno u evaluaciji sveukupno 20 općina i gradova sa područja Federacije BiH. Evaluacija općina i gradova se provodi u skladu sa važećim regionalnim standardom BFC SEE.

Na području Federacije BiH proces provodi BFC SEE Mreža Federacije BiH koju čini 6 institucija: Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH te regionalne razvojne agencije NERDA, REDAH, REZ i SERDA.

Na putu do certifikata općine i gradovi trebaju ispuniti niz kriterija i pot-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Proces evaluacije općine ili grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje.

Poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.