Usklađivanjem sa zahtjevima tehničkih propisa i standarda, preduzeća bi udovoljila zahtjevima relevantnih tehničkih propisa i standarda EU. To će omogućiti održavanje tekućeg poslovanja na tržištu BiH i proširiti svoje poslovanje na tržištima EU bez ograničenja. Takve prilagodbe će dovesti do povećanja izvoza i zaposlenosti.

Lokacija
Srednjobosanski kanton
Općine: Bugojno, Busovača, Dobretići, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce,  Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Travnik, Vitez

Trajanje projekta
01. oktobar 2018. – 31. januar 2020.

Opći cilj projekta

Pomoći preduzećima da uvedu sisteme upravljanja kvalitetom i neophodne certifikate proizvoda / usluga prema zahtjevima ciljanih tržišta kao što su standardi EU i/ili drugi relevantni standardi, osim standarda Ruske Federacije.

Specifični cilj projekta

“Ojačajmo fond za standarde” će poboljšati kapacitete malih i srednjih preduzeća s velikim rastom, izvozom i preduzeća koja su spremna izvoziti iz drvnog, metalskog i tekstilnog sektora (najmanje 20 preduzeća iz Srednjobosanskog kantona – SBK).

Očekivani rezultati

  • Minimalno 20 preduzeća iz CBC dobiće standarde kvaliteta, povećati njihove tržišne veze i prodaju (Na osnovu rezultata postignutih iz prethodnog Fonda REZ Agencije, može se očekivati da će se prodaja povećati za 10% i povećati izvoz od najmanje 5% u ciljanim preduzećima).
  • Sa takvim povećanjem prodaje očekuje se i povećanje zaposlenosti (najmanje 20 novih radnih mjesta stvorenih u preduzećima – korisnicima projekta).
  • U najmanje dva preduzeća – korisnika, žene će biti direktorice ili vlasnice.
Više o nekim projektnim aktivnostima